top of page

DIENST VOORBEREIDING OPNAME

Als een arts tijdens de raadpleging oordeelt dat de patiënt een geplande chirurgische ingreep moet ondergaan, dan is het heel belangrijk dat ook het dossier vóór de ingreep goed voorbereid wordt. Voor sommige patiënten kan deze voorbereiding volledig digitaal gebeuren. Voor andere patiënten dient deze voorbereiding te gebeuren via een afspraak bij de dienst voorbereiding opname.

Een operatieve ingreep is voor de patiënt een ingrijpende gebeurtenis. Enerzijds komt hij in een niet-vertrouwde omgeving terecht en anderzijds wordt er ingegrepen op lichaam en gezondheid. Op deze manier kunnen - indien nodig - voorafgaande onderzoeken nog op tijd afgenomen worden en hebben de betrokken artsen tijdig de resultaten ter beschikking. Onze dienst voorbereiding opname zal je hierin begeleiden en je opnamedossier vervolledigen.

Enkele veelgestelde vragen in afwachting van uw ingreep

Wat is nuchter zijn?

Wat zijn de risico's van een ruggeprik?

Wat gebeurt er voor mijn ingreep?

Wat mag ik na de verdoving nog doen?

Waarom moet ik nuchter zijn?

Mag ik mee met mijn kind tot in de operatiezaal?

Welke medicatie moet ik innemen voor een operatie?

Wat met juwelen, piercings of een gehoorapparaat?

Welke medicatie?
Juwelen?

Wat zijn de risico's van een algemene verdoving?

Wat bij langdurige pijn na een operatie?

Ik draag lenzen, wat doe ik er mee?

Wat is een epidurale bloedpatch?

Wat zijn de risico's van een locoregionale verdoving?

Moet ik stoppen met roken voor een operatie?

Wat doe ik met mijn gebitsprothese?

Postoperatief naar intensieve zorg, wat nu?

Chronische pijn?
Lenzen
Urgentie
Risico's LRA
Roken?
Gebitsprothese?
Postop IZ?

Nuttige documenten

Screen Shot 2022-09-01 at 14.17.13.png

Dienst voorbereiding opname

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.16.48.png

Dienst voorbereiding opname - digitaal

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.21.51.png

Patiëntenboekje

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.22.07.png

Patiëntenboekje - Kind

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.22.32.png

Livret du patient

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.22.51.png

Livret du patient - Enfant

Download

Screen Shot 2022-09-01 at 14.23.09.png

Patient leaflet

Download

Wat gebeurt er voor mijn operatie doorgaat?

Consultatie Chirurg

Samen met uw chirurg plant u een operatie.

U krijgt informatie over uw ingreep.

U wordt doorverwezen naar het Knooppunt.

Knooppunt

De medewerkers van het Knooppunt kijken samen met u na welke informatie/onderzoeken er vereist zijn om uw ingreep veilig te laten doorgaan. 

 

Afhankelijk van uw gezondheidstoestand en van de soort ingreep dient u één van onderstaande flows te doorlopen:

Digitale flow

Ter hoogte van het Knooppunt kan u:

-Uw kamerkeuze doorgeven

-Informatie verkrijgen over inloggen op het zorgportaal

-Uw vragenlijsten + Informed Consents digitaal invullen

-Uw koppeling ouder-kind op het zorgportaal aanvragen

Het zorgportaal voorziet u hiernaast in alle nodige informatie omtrent:

 

-Anesthesie (link)

-Dagziekenhuis chirurgie - info bij opname (link)

-Verblijvende afdeling chirurgie - info bij opname (link)

-Nuchterbeleid (link)

-Rechten van de patiënt (link)

-Informeer u over de kostprijs (link)

Doorgedreven flow

Ter hoogte van het Knooppunt kan u:

-Uw kamerkeuze doorgeven

-Informatie verkrijgen over inloggen op het zorgportaal

-Uw vragenlijsten + Informed Consents digitaal invullen

-Uw koppeling ouder-kind op het zorgportaal aanvragen

-uw afspraak bij de Dienst Voorbereiding Opname maken

DAARNAAST wordt u doorverwezen naar de dienst Bloedafname voor een eventuele bloedafname of screening van de ziekenhuisbacterie.

Consultatie Huisarts

U gaat binnen de 5 dagen na uw bloedafname langs bij de huisarts om uw persoonlijk dossier aan te vullen.

Consultatie Dienst Voorbereiding Opname

U komt langs bij de Dienst Voorbereiding Opname om alle gegevens in uw dossier te bundelen en laatste informatie te verkrijgen aan de hand van volgende brochures:

-Anesthesie (link)

-Dagziekenhuis chirurgie - info bij opname (link)

-Verblijvende afdeling chirurgie - info bij opname (link)

-Nuchterbeleid (link)

-Rechten van de patiënt (link)

-Informeer u over de kostprijs (link)

Wanneer u na het doorlopen van bovenstaande stappen niet meer gecontacteerd wordt door één van onze DVO medewerkers bent u klaar voor uw ingreep.

Lees voor uw operatie steeds aandachtig onze brochures opdat u op de dag van de operatie goed geïnformeerd bent.

We wensen u een aangenaam verblijf en een voorspoedig herstel.

Wat is nuchter zijn en waarom moet dit?

Nuchter
Waarom nuchter

De medicatie die u krijgt tijdens een algemene verdoving verminderen uw hoest- en slikreflex en relaxeren tevens de maagopening. Tevens ligt u horizontaal. Hierdoor kan de inhoud van de maag langs de slokdarm terug in uw mond lopen en daarna naar de longen. Dit kan ernstige longontsteking veroorzaken met als gevolg verlengde opname, mogelijks op intensieve zorgen en bij bepaalde mensen zelfs de dood tot gevolg hebben

Nuchter zijn betekent dat je tot maximum 6 u voor de ingreep nog iets mag eten of drinken. Tot ten laatste 2 u voor de ingreep mag u een kopje ZWARTE koffie, een glaasje appelsap of plat water drinken. Op die manier kan u ook makkelijk uw thuismedicatie, die niet gestopt diende te worden, innemen.

Kinderen mogen tot 4u voor de ingreep of procedure nog moedermelk drinken.

Na verdoving

Wat zijn de risico's van een algemene verdoving?

Misselijkheid en braken:

Na een operatie heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Daarnaast bent u ook nog een tijdje onder invloed van de anesthesiemedicijnen. Daardoor voelt u zich de 1ste minuten tot zelfs uren na de operatie nog wat suf en kunt u zich niets meer herinneren van de operatie.

Keelpijn en heesheid:

Het risico op misselijkheid en braken is de laatste jaren sterk verminderd. Dit is te danken aan verbeterde medicatie en anesthesietechnieken. Als u uit vroegere ervaringen weet dat u gemakkelijk last hebt van misselijkheid en braken na een operatie, of als u last hebt van reisziekte, laat dit dan zeker weten aan de anesthesist. De arts kan dan tijdens de operatie al gepaste medicijnen geven om het probleem te helpen voorkomen. Misselijkheid en braken kunnen we bijna altijd verhelpen.

Allergische reacties op geneesmiddelen:

Breng de anesthesist voor de operatie op de hoogte van uw allergieën en die van uw familieleden. De anesthesist spuit soms krachtige medicijnen in de bloedbaan en moet opletten dat geen – soms  levensbedreigende – overgevoeligheidsreacties optreden. Hij is er op getraind om deze reacties onmiddellijk te herkennen en te behandelen.

Spier- en rugpijn:

Spier- en rugpijn krijgt u doordat u een lange tijd bewegingsloos in een oncomfortabele houding op de operatietafel hebt gelegen. Als u regelmatig last hebt van rug- en/of nekpijn, breng dan zeker de anesthesist of de verpleegkundigen in de operatiezaal hiervan op de hoogte. Zo kunnen zij aangepaste maatregelen nemen (bv. een extra kussen onder de hals, rug of knieën).

Verminderde concentratie en verwardheid:

Na een operatie heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Daarnaast bent u ook nog een tijdje onder invloed van de anesthesiemedicijnen. Daardoor voelt u zich de 1ste minuten tot zelfs uren na de operatie nog wat suf en kunt u zich niets meer herinneren van de operatie.

Overlijden:


Het risico om te overlijden aan een anesthesie is uiterst klein. Risico’s hangen veeleer samen met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en de eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.

Een risicoloze operatie en anesthesie bestaan niet, net zoals er altijd een risico verbonden is aan autorijden of de straat oversteken. Uiteraard stelt de moderne anesthesie alles in het werk om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Risico's AA
Waarm DVO

Wat zijn de risico's van een ruggeprik?

Hoofdpijn:

Na een ruggenprik (bij spinale en epidurale anesthesie) kunt u last hebben van ernstige hoofdpijn. Bij een ruggenprik kan een beetje ruggenmergvocht verloren gaan door het gaatje van de naald in het omhulsel van het ruggenmerg. Algemeen wordt aangenomen dat dit de hoofdpijn veroorzaakt.

Hoewel we steeds dunnere naalden en fijnere technieken gebruiken is die hoofdpijn niet altijd volledig te vermijden. Daarvoor krijgt u pijnstillers en de hoofdpijn vermindert meestal na enkele uren.

Heel af en toe is de hoofdpijn zo uitgesproken dat de patiënt niet rechtop kan zitten. De anesthesist kan eventueel bloed uit een ader nemen en dat in het gebied spuiten waar eerder de ruggenprik gebeurde. Zo vormt het bloed een klonter die het gaatje dicht (bloedpatch).

Patiënten die roken of veel koffie, thee of cola drinken hebben ook gemakkelijker hoofdpijn.

Problemen met urineren:

Mannen hebben soms tijdelijk moeite met urineren na een spinale of een epidurale verdoving. Vrouwen kunnen tijdelijk last hebben van spontaan urineverlies. Een blaassonde biedt soms soelaas.

Zenuwbeschadiging:

Zenuwbeschadiging met verlamming of gevoelsstoornissen tot gevolg, treedt uiterst zelden op. Ze kunnen het gevolg zijn van het langdurig stil liggen of de moeilijke houding op de toch wel harde tafel. Het kan ook een complicatie zijn na regionale anesthesie. Meestal verdwijnen de klachten spontaan na 2 of 3 maanden.

Uiterst zelden treedt een ernstige zenuwbeschadiging op na een epidurale of spinale anesthesie. De ruggenprik kan een bloedvat aanprikken waardoor een bloeduitstorting rond het ruggenmerg ontstaat. Daarom mag bij patiënten met stollingsstoornissen de ruggenprik niet worden toegediend en moet alle antistollingsmedicatie voldoende lang zijn gestopt.

Is een narcose slecht voor mijn geheugen?

Er is enige bewijs dat een narcose kan leiden tot tijdelijke geheugenproblemen, zoals problemen met het onthouden van informatie die direct voor en na de narcose is verkregen. Dit wordt vaak "postoperatief geheugenverlies" genoemd. Het risico op geheugenproblemen is echter klein en deze problemen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen binnen enkele dagen of weken. Er zijn ook bepaalde factoren die het risico op geheugenproblemen kunnen verhogen, zoals een verhoogde leeftijd, pre-bestaande geheugenproblemen, of een langer durende narcose. Het is belangrijk om met uw arts te praten over welke factoren van toepassing zijn op uw situatie.

Mag ik mee met mijn kind in de operatiezaal?

In AZ Delta is het toegelaten om als verzorger of ouder mee te gaan met het kind naar de operatiezaal.

##

Deltavalley 

##

Spinale
Risico's epidurale

Wat met langdurige pijn na een operatie?

Langdurige pijn na een operatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken om de oorzaak te achterhalen en een behandelplan op te stellen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: beschadiging van zenuwen tijdens de operatie, ontsteking, infectie, of een onjuiste herstelling van het operatiegebied. Behandelingsopties kunnen onder meer fysiotherapie, pijnmedicatie, en soms een tweede operatie om het probleem op te lossen.

Moet ik stoppen met roken voor een operatie?

Het is sterk aanbevolen om te stoppen met roken voor een operatie, omdat roken invloed kan hebben op de bloedtoevoer naar de weefsels die bewerkt worden tijdens een operatie. Dit kan het herstelproces vertragen en de kans op complicaties verhogen. Bovendien kan roken de effectiviteit van anesthesie en beademing beïnvloeden. Het is dus het beste om te stoppen met roken voordat u een operatie ondergaat.

Waarom moet ik naar de dienst voorbereiding en opname?

Er zijn verschillende redenen waarom u naar de dienst voorbereiding en opname gaat voordat u een operatie ondergaat:

  1. Medische geschiedenis: Uw medische geschiedenis wordt bekeken en gecontroleerd of er geen onverwachte problemen zijn die van invloed kunnen zijn op de operatie.

  2. Medicatie: Uw medicatie wordt  geevalueerd en eventuele aanpassingen worden aangebracht die nodig zijn voor de operatie.

  3. Pre-operatieve instructies: U zal geinformeerd worden over de pre-operatieve instructies die u moet volgen, zoals het vermijden van voedsel of medicijnen voor een bepaalde tijd voor de operatie.

  4. Post-operatieve zorg: U zal geinformeerd worden over de post-operatieve zorg die u nodig heeft na de operatie, zoals pijnbestrijding en het vermijden van bepaalde activiteiten.

  5. U zal doorverwezen worden voor mogelijks aanvullende onderzoeken.

Door naar uw huisarts te gaan voor een operatie, kan hij/zij u beter voorbereiden op de operatie en kan hij/zij eventuele problemen identificeren en aanpakken voordat de operatie plaatsvindt.

Welke medicatie moet ik innemen voor een operatie?

Het is sterk aanbevolen om te stoppen met roken voor een operatie, omdat roken invloed kan hebben op de bloedtoevoer naar de weefsels die bewerkt worden tijdens een operatie. Dit kan het herstelproces vertragen en de kans op complicaties verhogen. Bovendien kan roken de effectiviteit van anesthesie en beademing beïnvloeden. Het is dus het beste om te stoppen met roken voordat u een operatie ondergaat.

Wat met lenzen/juwelen/piercings/gehoorapparaat of gebitsprothese?

Voor een operatie wordt meestal aanbevolen om contactlenzen uit te doen. Dit komt omdat contactlenzen kunnen belemmeren bij de uitvoering van de operatie en de hygiëne kunnen beïnvloeden. Ook kunnen contactlenzen uw ogen uitdrogen tijdens de anesthesie, wat ongemak kan veroorzaken. Als u regelmatig contactlenzen draagt, kunt u overwegen om een bril mee te nemen naar het ziekenhuis voor na de operatie.

Voor een operatie wordt meestal aanbevolen om piercings te verwijderen, vooral als ze zich in de buurt van de operatieplaats bevinden. Dit komt omdat piercings kunnen belemmeren bij de uitvoering van de operatie en de hygiëne kunnen beïnvloeden. Ook kunnen ze tijdens de anesthesie irritatie of ongemak veroorzaken.

Voor een operatie is het verstandig om uw gehoorapparaat uit te doen en apart op te bergen. Het is ook aan te raden om uw arts te informeren over het dragen van een gehoorapparaat voor de operatie. Ze kunnen u specifieke instructies geven over wat te doen met het apparaat tijdens de procedure.

Het is aanbevolen om uw gebitsprothese of kunstgebit te voor een operatie te verwijderen. Dit omdat kunstgebitten tijdens de procedure kunnen loskomen of in de weg kunnen zitten bij het ademhalen. Als u een uitneembaar kunstgebit heeft, verwijder deze dan voor de operatie en neem het mee naar het ziekenhuis. Als u een vast brugje heeft, informeer dan uw arts zodat ze u specifieke instructies kunnen geven. In sommige gevallen kan uw arts u aanraden om het kunstgebit tijdens de procedure te laten zitten.

Wat mag ik na de verdoving nog doen?

Na een operatie waarbij verdoving is toegepast, is het belangrijk om de volgende aanbevelingen op te volgen:

Rust uit: Blijf na de operatie rustig liggen en vermijd het uitvoeren van inspannende activiteiten.

Voedingsinstructies volgen: Houd u aan de voedingsinstructies die u heeft gekregen van uw arts of verpleegkundige. Dit om te voorkomen dat u misselijk wordt of overgeeft.

Pijn controleren: Als u pijn heeft, informeer dan uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen u pijnstillers voorschrijven of aanpassen.

 

​Volg de verdere instructies van uw arts op: Houd u aan de verdere instructies en bezoeken volgens schema die u heeft gekregen van uw arts of verpleegkundige.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van uw arts op te volgen om te waarborgen dat uw herstel soepel verloopt.

Wat is een epidurale bloedpatch?

Een epidurale bloedpatch is een procedure waarbij bloed wordt geïnjecteerd in de epidurale ruimte van de wervelkolom. Het doel hiervan is om een lek van het hersenvlies, dat rond het ruggenmerg zit, te behandelen.

Het bloed bevat stollingsfactoren en stamcellen die de genezing van de aangetaste weefsels kunnen bevorderen. Bovendien kan het helpen om pijn en zenuwirritatie te verminderen.

Postoperatief naar intensieve zorg, wat nu?

Als u na een operatie naar de intensieve zorg wordt overgeplaatst, betekent dit dat u extra zorg en monitoring nodig heeft. Hier zijn enkele belangrijke aanbevelingen voor u en uw verzorgers:

-Blijf rusten: Probeer zoveel mogelijk te rusten en vermijd het uitvoeren van inspannende activiteiten.

-Pijnbeheersing: Als u pijn heeft, informeer dan uw verpleegkundige. Zij kunnen u pijnstillers toedienen of aanpassen.

​-Monitoring: Uw verzorgers zullen uw bloeddruk, hartslag, ademhaling en temperatuur regelmatig controleren.​-- ---Communiceer met uw verzorgers: Houd uw verzorgers op de hoogte van uw comfortniveau en eventuele veranderingen in uw toestand.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van uw verzorgers op te volgen om te waarborgen dat uw herstel soepel verloopt en u de best mogelijke zorg krijgt.

Contact dienst voorbereiding opname

U kunt de dienst bereiken op 051 23 72 55 van 8.30 tot 17 uur.

Specifieke vragen over het digitaal invullen van uw dossier? Bel naar 051 23 72 56  tussen 8.30 tot 17 uur

preopbeleid@azdelta.be

bottom of page